Kategorier
El og varme

Solcelleanlæg på kommunens tage

I forbindelse med bymidte- og bydelsprojekterne i henholdsvis Nivå, Humlebæk og Kokkedal ved Cirkelhuset er det en nærliggende tanke at forsyne kommunens bygninger med solcelleanlæg. Tagene på skoler, idrætshaller, rådhuset og andre bygninger kan med fordel udnyttes til at skaffe vedvarende energi i overensstemmelse med Fredensborg Kommunes planer om grøn omstilling.

Potentialet er stort, fordi kommunen råder over talrige tage, som kan udnyttes. I landet råder kommunerne over 82%, staten 11% og regionerne 7% offentlige tage på mindst 500 m2, der kan anvendes.

Men der er et alvorligt aber dabei: Kommunerne har siden 2013 – i modsætning til staten og regionerne – skullet leve op til nogle særlige regler, så anlæggene skal drives som forsyningsvirksomheder og sælge strømmen til de bygninger, de sidder på. Det betyder, at de skal betale moms og elafgifter til staten. Der skal også etableres en bestyrelse og udføres regnskaber, som det kræves af en virksomhed.

Hvis dette på et tidspunkt ændres, kunne Fredensborg Kommune opsætte flere solcelleanlæg og udstyre store anlæg med batterianlæg. Fordelen herved er, at anlægget sender strøm ud i det offentlige net, når prisen på strøm er højest. Tilsvarende aftages strøm fra nettet, når prisen lavest.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *